logo trans

Voor het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak, bel of mail met:


010- 3076318

info@qbrok.nl

Mondhygiënistenpraktijk Qurin Brok

Uw vrijgevestigde mondhygiëniste binnen handbereik

 

 

 

banner tandarts mond

 

 

banner mondhygiene info

 

Mondhygiëne-informatie

 
Hieronder ziet u een aantal veelgestelde vragen. Klik op de vraag voor een antwoord.
Staat uw vraag of antwoord er niet bij, neem dan contact met ons op.
 
Bel icoon oranje 010-3076318
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
00001resized 06-40931535
 

Veelgestelde vragen

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De titel "mondhygiëniste" is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma Mondhygiëne of Mondzorgkunde.
Het beroep is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.

Voor een bezoek aan de mondhygiëniste heeft u sinds 1 mei 2006 géén verwijzing meer nodig van uw tandarts.

U kunt rechtstreeks een afspraak bij ons maken voor een behandeling. Natuurlijk blijft het mogelijk dat u het advies van uw tandarts krijgt om naar de mondhygiëniste te gaan.

Veel mondhygiënisten (ook vrijgevestigde) en tandartsen werken in teamverband, zodat we de behandeling met u en met elkaar kunnen afstemmen.

Het kan zijn dat u het prettig vindt om uw gebit regelmatig te laten schoonmaken, om problemen te voorkomen. Dan kan regelmatige gebitsreiniging bijdragen aan een gezond gebit. De mondhygiëniste kan u daarbij helpen.

Is naar de tandarts gaan niet voldoende?

Een gezond gebit is meer dan "geen gaatjes". De mondhygiëniste heeft een eigen deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiëniste behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe problemen te voorkomen.

Een bezoek is aan te raden:

 • Als u tandsteen of aanslag op uw gebit heeft en dit wil laten verwijderen
 • Als u problemen in uw mond wilt voorkomen en zelf wilt werken aan een gezonde en frisse mond
 • Als u een vieze geur en/of smaak in de mond heeft
 • Als u regelmatig nieuwe gaatjes heeft
 • Als u last heeft van gevoeligheid bij koud en/of warm
 • Als u last heeft van bloedend tandvlees
 • Als u gevoelige tandhalzen of teruggetrokken tandvlees heeft
 • Als u of uw kinderen het niet goed lukt om het gebit optimaal schoon te krijgen.
 • Als u een beugel draagt
 • Als uw tandvlees ontstoken is door bijvoorbeeld zwangerschap of medicijn gebruik
 • Als uw tandarts of een andere zorgverlener dat adviseert

Als u één of meerdere klachten heeft, is ons advies een afspraak met ons te maken. Wellicht kunnen wij u helpen!

Wij geven voorlichting over het ontstaan van gaatjes, tandvleesproblemen en het effect van (voedings-) gewoonten op het gebit.

Na een mondonderzoek geven wij een uitgebreide voorlichting en instructie over uw gebitsverzorging.
Wanneer u last heeft van een lichte vorm van tandvleesontsteking heet dit gingivitis. Een ernstige ontsteking van uw tandvlees heet parodontitis. Onze behandelingen zijn gericht op genezing van beide soorten ontstekingen.

Wij voeren een volledige gebitsreiniging uit, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd met als doel het gebit en tandvlees gezond te maken en/of houden.

Gingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees snel gaan bloeden bij poetsen of bij het eten.
De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in tandplaque.
Tandplaque is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen, heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplaque kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.
Een ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot rondom de tanden en kiezen. De ruimte tussen tanden en tandvlees (= de pocket) wordt dan dieper. Dit ontstaat door afbraak van weefsels door de bacteriën uit de tandplaque.

Wanneer de ontsteking in de tandvleesrand zich uit kan breiden richting het kaakbot wordt uiteindelijk ook het kaakbot aangetast en afgebroken. Op dat moment is er sprake van parodontitis.
Het tandvlees kan gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Ook kan het tandvlees op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen kenmerken zijn van parodontitis.
In het ergste geval kunnen door verlies van kaakbot tanden en kiezen los gaan staan en op den duur verloren gaan.

Parodontitis geeft niet altijd pijnklachten, daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Eerste onderzoek/ intake

Bij de intake wordt de gebitssituatie in kaart gebracht. Dit zal worden gedaan door middel van een plaque- en bloedingsscore en een parodontiumstatus (het meten van de conditie van het tandvlees).
Naar aanleiding van deze onderzoeken wordt u uitvoerig geïnformeerd over het behandelplan en de bijbehorende kostenbegroting.

Het hoofddoel van onze behandelingen is preventie.
Initiële parodontale behandelingen

(dit kan variëren van 2-5 bezoeken)
Deze behandelingen zijn nodig om de gebitssituatie en tandvleesconditie optimaal te krijgen.
De behandelingen zijn als volgt;

 • Begeleiding naar een optimaal niveau van de mondhygiëne
 • Verwijdering van plaque en tandsteen (het grondig reinigen van alle vlakken van tanden en kiezen, boven en onder het tandvlees)
 • Het polijsten van alle vlakken van het gebit
 • Indien nodig een bacteriologisch onderzoek

Herbeoordeling en evaluatie

3 maanden na de initiële behandelingen wordt de conditie van het tandvlees gecontroleerd. Er zal opnieuw een parodontiumstatus gemaakt worden. Deze wordt vergeleken met de status van de intake/eerste onderzoek.
Aan de hand van de ervaringen en wensen van de patiënt en de uitkomst van de onderzoeken wordt het eerste behandelplan waar nodig aangepast. Tevens worden er afspraken gemaakt voor vervolgbehandelingen.
Nazorg

Patiënten die een initiële behandeling hebben ondergaan komen hierna regelmatig terug voor de controlebehandeling/ nazorg. Dit is nodig voor een blijvend goed resultaat.
Hierbij controleren wij de conditie van uw tandvlees. Ook wordt er vastgesteld hoe de huidige situatie is. Naar aanleiding van deze gegevens wordt de nazorgbehandeling uitgevoerd.

Deze zal bestaan uit;

 • Herhaling van de mondhygiëne-instructie
 • Gebitsreiniging/ tandsteen verwijdering
 • Het polijsten van het gehele gebit

 

Periodiek zullen er evaluaties plaats vinden.
N.B. Dit is bij een gebitssituatie waarbij de mondhygiëne optimaal is, er niet gerookt wordt en geen medicijn gebruik is.

Vanaf 2012 zijn er nieuwe behandelcodes voor tandartsen en mondhygiënisten.
De vrijgevestigde mondhygiëniste werkt dan niet meer met een uur tarief maar met vaste behandelcodes.
 
De praktijk van Qurin Brok heeft met elke zorgverzekering een contract afgesloten, zodat u de maximale vergoeding van deze codes vergoed krijgt. Dit geldt echter alleen als een aanvullende tandartsverzekering heeft.
 
Uw eigen bijdrage wordt niet aangetast, aangezien mondhygiënische hulp een specialistische hulp is en uit de aanvullende verzekering komt, dus niet uit de basis verzekering.
 
De kosten worden bij de intake met u doorgenomen.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Natuurlijk kunnen kinderen naar de mondhyiëniste!

Wij bieden de mogelijkheid om kinderen te laten wennen aan de tandartsstoel.
Spelenderwijs maken we de kinderen bekend met de stoel en alle hulpmiddelen die de tandarts gebruikt. Tevens geven we de ouders tips over voeding en de mondverzorging van hun kind.

Juist bij kinderen is het belangrijk het (melk)gebit gezond te houden.

Natuurlijk blijft het ook van belang de tandarts voor de halfjaarlijkse controle te bezoeken.

Wij proberen met enthousiasme kinderen te motiveren om hun gebit schoon en gezond te houden!

 

Jong geleerd is oud gedaan!

Zodra de eerste tanden zijn doorgebroken, kunt u een afspraak maken voor uw kind. Als kinderen jong meekrijgen dat het bezoek bij de tandarts normaal is en niet eng, is het op latere leeftijd vaak geen probleem om uw kind mee te nemen voor controle bij de tandarts.

 

Behandeling van jeugd (tot 18 jaar) valt onder de basisverzekering en wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

Tegenwoordig zijn zelfs hele kleuterklassen welkom in onze praktijk! Heeft u interesse in een uitleg op speelse manier over de tanden en het bezoek aan de tandarts voor kinderen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat nou niet?

Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond.

 

Overweegt u een bleekbehandeling?

Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Thuis bleken kan in sommige gevallen onveilig zijn. In enkele winkels en vooral via internet zijn diverse bleekproducten verkrijgbaar. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het werkzame bleekmiddel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dit zou schade kunnen aanrichten en pijn kunnen veroorzaken. Veel van die producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dit dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

 

Bleken bij ons in de praktijk

In onze praktijk bleken wij in de stoel onder een speciale "bleeklamp", ofwel de "in-office" methode. De behandeling duurt in totaal een kleine 2 uur. De tanden worden gereinigd en gepolijst en de kleur van de tanden wordt bepaald aan de hand van een kleurenring.

Vervolgens worden de wangen, de lippen en het tandvlees beschermd. Over het tandvlees komt een een speciale bescherming die tijdelijk op het tandvlees wordt vastgeplakt.

Er wordt een laagje bleekgel op de tanden aangebracht. Gedurende 10-15 minuten wordt de bleeklamp op de tanden gericht om zo deze gel te activeren. Dit kan tot maximaal drie maal herhaald worden tot het gewenste resultaat is bereikt.

Om gevoeligheid na de behandeling zo veel mogelijk te voorkomen, wordt na de bleekbehandeling fluoridegel aangebracht.

Vervolgens zal opnieuw naar de kleur van de tanden gekeken worden. Het zal blijken dat deze 2 tot 3 tinten lichter zijn geworden.

Vraagt u gerust om advies en informatie over de behandeling.
Wij bleken o.a. met ZOOM en de kosten van de behandeling bedragen 299,- euro.

Aangezien het een cosmetische behandeling is, zal de bleekbehandeling door de meeste zorgverzekeraars niet worden vergoed!

De praktijk zal al het mogelijke doen u de zorg te bieden die u nodig heeft. Indien de verleende zorg toch van andere kwaliteit is dan u had verwacht, raden wij u aan in eerste instantie contact op te nemen met de praktijk om ons op de hoogte te stellen en het probleem bespreekbaar te maken. De praktijkeigenaar Qurin Brok zal er alles aan doen om uw klacht te behandelen.
 
Komen wij er samen niet uit, dan kunt u advies en informatie krijgen bij een IKG (Informatie- en Klachtenbureau Gezondheidszorg). Voor gegevens van een IKG bij u in de buurt kunt u informeren bij Klachtenopvang Zorg tel.: 0900-2437070
 
Mocht u toch een uitspraak willen van een klachtencommissie dan kan dat. Als vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijk en lid van de NVM, zijn wij automatisch aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Paramedici Eerste Lijn. Zij nemen de klachten in behandeling en zullen hierover hun oordeel uitspreken. Aanvullende informatie kunt u verkrijgen via het secretariaat.

Secretariaat Klachtencommissie Paramedici Eerste Lijn:
 
Drs. P.J.W. Schilperoord (secretaris)
p/a Nederlands Paramedisch Instituut
Postbus 1161
3800 BD Amersfoort
033-4216189

Het is erg belangrijk om met een beugel je mond optimaal schoon te houden! Rondom de beugel (losse beugel of vaste apparatuur) is een ideale plek voor bacteriën om zich te hechten en tandvleesontstekingen en/of gaatjes te veroorzaken.

Het is dus belangrijk om het gebit extra te reinigen (met de tandenborstel en ragers) om tandvlees problemen en gaatjes te voorkomen!

 

In de praktijk controleren wij de mondhygiëne, geven we waar nodig poets- en rager instructies en we reinigen het hele gebit.

 

Voor meer informatie over mondverzorging en uw behandeling verwijs ik u naar de website van allesoverhetgebit

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button