Mondhygiëne-informatie
010-3076318 | |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
06-40931535 |
Veelgestelde vragen
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De titel "mondhygiëniste" is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma Mondhygiëne of Mondzorgkunde.
Het beroep is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.
Voor een bezoek aan de mondhygiëniste heeft u sinds 1 mei 2006 géén verwijzing meer nodig van uw tandarts.
U kunt rechtstreeks een afspraak bij ons maken voor een behandeling. Natuurlijk blijft het mogelijk dat u het advies van uw tandarts krijgt om naar de mondhygiëniste te gaan.
Veel mondhygiënisten (ook vrijgevestigde) en tandartsen werken in teamverband, zodat we de behandeling met u en met elkaar kunnen afstemmen.
Het kan zijn dat u het prettig vindt om uw gebit regelmatig te laten schoonmaken, om problemen te voorkomen. Dan kan regelmatige gebitsreiniging bijdragen aan een gezond gebit. De mondhygiëniste kan u daarbij helpen.
Is naar de tandarts gaan niet voldoende?
Een gezond gebit is meer dan "geen gaatjes". De mondhygiëniste heeft een eigen deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiëniste behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe problemen te voorkomen.
Een bezoek is aan te raden:
- Als u tandsteen of aanslag op uw gebit heeft en dit wil laten verwijderen
- Als u problemen in uw mond wilt voorkomen en zelf wilt werken aan een gezonde en frisse mond
- Als u een vieze geur en/of smaak in de mond heeft
- Als u regelmatig nieuwe gaatjes heeft
- Als u last heeft van gevoeligheid bij koud en/of warm
- Als u last heeft van bloedend tandvlees
- Als u gevoelige tandhalzen of teruggetrokken tandvlees heeft
- Als u of uw kinderen het niet goed lukt om het gebit optimaal schoon te krijgen.
- Als u een beugel draagt
- Als uw tandvlees ontstoken is door bijvoorbeeld zwangerschap of medicijn gebruik
- Als uw tandarts of een andere zorgverlener dat adviseert
Als u één of meerdere klachten heeft, is ons advies een afspraak met ons te maken. Wellicht kunnen wij u helpen!
Wij geven voorlichting over het ontstaan van gaatjes, tandvleesproblemen en het effect van (voedings-) gewoonten op het gebit.
Na een mondonderzoek geven wij een uitgebreide voorlichting en instructie over uw gebitsverzorging.
Wanneer u last heeft van een lichte vorm van tandvleesontsteking heet dit gingivitis. Een ernstige ontsteking van uw tandvlees heet parodontitis. Onze behandelingen zijn gericht op genezing van beide soorten ontstekingen.
Wij voeren een volledige gebitsreiniging uit, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd met als doel het gebit en tandvlees gezond te maken en/of houden.
Gingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees snel gaan bloeden bij poetsen of bij het eten.
De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in tandplaque.
Tandplaque is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen, heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplaque kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.
Een ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot rondom de tanden en kiezen. De ruimte tussen tanden en tandvlees (= de pocket) wordt dan dieper. Dit ontstaat door afbraak van weefsels door de bacteriën uit de tandplaque.
Wanneer de ontsteking in de tandvleesrand zich uit kan breiden richting het kaakbot wordt uiteindelijk ook het kaakbot aangetast en afgebroken. Op dat moment is er sprake van parodontitis.
Het tandvlees kan gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Ook kan het tandvlees op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen kenmerken zijn van parodontitis.
In het ergste geval kunnen door verlies van kaakbot tanden en kiezen los gaan staan en op den duur verloren gaan.
Parodontitis geeft niet altijd pijnklachten, daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.
Eerste onderzoek/ intake
Bij de intake wordt de gebitssituatie in kaart gebracht. Dit zal worden gedaan door middel van een plaque- en bloedingsscore en een parodontiumstatus (het meten van de conditie van het tandvlees).
Naar aanleiding van deze onderzoeken wordt u uitvoerig geïnformeerd over het behandelplan en de bijbehorende kostenbegroting.
Het hoofddoel van onze behandelingen is preventie.
Initiële parodontale behandelingen
(dit kan variëren van 2-5 bezoeken)
Deze behandelingen zijn nodig om de gebitssituatie en tandvleesconditie optimaal te krijgen.
De behandelingen zijn als volgt;
- Begeleiding naar een optimaal niveau van de mondhygiëne
- Verwijdering van plaque en tandsteen (het grondig reinigen van alle vlakken van tanden en kiezen, boven en onder het tandvlees)
- Het polijsten van alle vlakken van het gebit
- Indien nodig een bacteriologisch onderzoek
Herbeoordeling en evaluatie
3 maanden na de initiële behandelingen wordt de conditie van het tandvlees gecontroleerd. Er zal opnieuw een parodontiumstatus gemaakt worden. Deze wordt vergeleken met de status van de intake/eerste onderzoek.
Aan de hand van de ervaringen en wensen van de patiënt en de uitkomst van de onderzoeken wordt het eerste behandelplan waar nodig aangepast. Tevens worden er afspraken gemaakt voor vervolgbehandelingen.
Nazorg
Patiënten die een initiële behandeling hebben ondergaan komen hierna regelmatig terug voor de controlebehandeling/ nazorg. Dit is nodig voor een blijvend goed resultaat.
Hierbij controleren wij de conditie van uw tandvlees. Ook wordt er vastgesteld hoe de huidige situatie is. Naar aanleiding van deze gegevens wordt de nazorgbehandeling uitgevoerd.
Deze zal bestaan uit;
- Herhaling van de mondhygiëne-instructie
- Gebitsreiniging/ tandsteen verwijdering
- Het polijsten van het gehele gebit
Periodiek zullen er evaluaties plaats vinden.
N.B. Dit is bij een gebitssituatie waarbij de mondhygiëne optimaal is, er niet gerookt wordt en geen medicijn gebruik is.
De vrijgevestigde mondhygiëniste werkt dan niet meer met een uur tarief maar met vaste behandelcodes.
Natuurlijk kunnen kinderen naar de mondhyiëniste!
Wij bieden de mogelijkheid om kinderen te laten wennen aan de tandartsstoel.
Spelenderwijs maken we de kinderen bekend met de stoel en alle hulpmiddelen die de tandarts gebruikt. Tevens geven we de ouders tips over voeding en de mondverzorging van hun kind.
Juist bij kinderen is het belangrijk het (melk)gebit gezond te houden.
Natuurlijk blijft het ook van belang de tandarts voor de halfjaarlijkse controle te bezoeken.
Wij proberen met enthousiasme kinderen te motiveren om hun gebit schoon en gezond te houden!
Jong geleerd is oud gedaan!
Zodra de eerste tanden zijn doorgebroken, kunt u een afspraak maken voor uw kind. Als kinderen jong meekrijgen dat het bezoek bij de tandarts normaal is en niet eng, is het op latere leeftijd vaak geen probleem om uw kind mee te nemen voor controle bij de tandarts.
Behandeling van jeugd (tot 18 jaar) valt onder de basisverzekering en wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Tegenwoordig zijn zelfs hele kleuterklassen welkom in onze praktijk! Heeft u interesse in een uitleg op speelse manier over de tanden en het bezoek aan de tandarts voor kinderen? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Een wit en stralend gebit. Wie wil dat nou niet?
Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond.
Overweegt u een bleekbehandeling?
Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.
Thuis bleken kan in sommige gevallen onveilig zijn. In enkele winkels en vooral via internet zijn diverse bleekproducten verkrijgbaar. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het werkzame bleekmiddel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dit zou schade kunnen aanrichten en pijn kunnen veroorzaken. Veel van die producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dit dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.
Bleken bij ons in de praktijk
In onze praktijk bleken wij in de stoel onder een speciale "bleeklamp", ofwel de "in-office" methode. De behandeling duurt in totaal een kleine 2 uur. De tanden worden gereinigd en gepolijst en de kleur van de tanden wordt bepaald aan de hand van een kleurenring.
Vervolgens worden de wangen, de lippen en het tandvlees beschermd. Over het tandvlees komt een een speciale bescherming die tijdelijk op het tandvlees wordt vastgeplakt.
Er wordt een laagje bleekgel op de tanden aangebracht. Gedurende 10-15 minuten wordt de bleeklamp op de tanden gericht om zo deze gel te activeren. Dit kan tot maximaal drie maal herhaald worden tot het gewenste resultaat is bereikt.
Om gevoeligheid na de behandeling zo veel mogelijk te voorkomen, wordt na de bleekbehandeling fluoridegel aangebracht.
Vervolgens zal opnieuw naar de kleur van de tanden gekeken worden. Het zal blijken dat deze 2 tot 3 tinten lichter zijn geworden.
Vraagt u gerust om advies en informatie over de behandeling.
Wij bleken o.a. met ZOOM en de kosten van de behandeling bedragen 299,- euro.
Aangezien het een cosmetische behandeling is, zal de bleekbehandeling door de meeste zorgverzekeraars niet worden vergoed!
Secretariaat Klachtencommissie Paramedici Eerste Lijn:
p/a Nederlands Paramedisch Instituut
Postbus 1161
3800 BD Amersfoort
033-4216189
Het is erg belangrijk om met een beugel je mond optimaal schoon te houden! Rondom de beugel (losse beugel of vaste apparatuur) is een ideale plek voor bacteriën om zich te hechten en tandvleesontstekingen en/of gaatjes te veroorzaken.
Het is dus belangrijk om het gebit extra te reinigen (met de tandenborstel en ragers) om tandvlees problemen en gaatjes te voorkomen!
In de praktijk controleren wij de mondhygiëne, geven we waar nodig poets- en rager instructies en we reinigen het hele gebit.
Voor meer informatie over mondverzorging en uw behandeling verwijs ik u naar de website van allesoverhetgebit